Ostatnia wizyta: Obecny czas: Pi膮, 10 Wrz 2010, 09:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(贸w) ] 
Autor Wiadomo艣膰
 Temat postu: Dwie propozycje
PostWys艂any: Czw, 30 Lip 2009, 16:27 
Pierzasty elf
Awatar u偶ytkownika

Do艂膮czenie: Wto, 29 Kwi 2008, 14:14
Miejscowo艣膰: Bia艂y B贸r k. Grudzi膮dza
C贸偶, zawsze widzia艂em Anduin臋 jako stron臋 troch臋 r贸偶ni膮c膮 si臋 od innych w tej samej tematyce, zajmuj膮cych si臋 tylko zdawaniem relacji o konwentach czy ksi膮偶kach, ale w tym kierunku coraz bardziej to wszystko idzie ;/ Mam dwa szalone pomys艂y, kt贸re mog艂yby troch臋 zmieni膰 wszystko:
1. - o tym ju偶 chyba m贸wi艂em Idvarowi i Ricowi. Lu藕ny storytelling na forum, w kt贸rym wszyscy gracze razem tworzyliby nowy 艣wiat fantasy. W wypowiedziach tworz膮cych co艣 jak opowiadanie ka偶dy m贸g艂by opisa膰 wszystko wed艂ug w艂asnego wyobra偶enia, o ile co艣 wcze艣niej nie zosta艂o opisane sprzecznie. Ka偶dy mo偶e wzbogaca膰 poprzedni膮 wizj臋. Np. bohaterowie dotarli do las贸w elf贸w - ka偶dy gracz mo偶e opisa膰, gdzie s膮, jak co wygl膮da i prowadzi膰 dalej fabu艂臋.
2. - miejsce, kt贸re by艂oby czym艣 w rodzaju biblioteki 艣wiat贸w autorskich. Ka偶dy m贸g艂by wys艂a膰 redaktorowi owej biblioteki swoj膮 wizj臋, a ta trafia艂aby tam jako nowy artyku艂, dost臋pny do poczytania dla wszystkich.

G贸ra
Offline Profil E-mail  

Temat postu: Re: Dwie propozycje
PostWys艂any: Czw, 30 Lip 2009, 16:57 
K艂uk艂ak
Awatar u偶ytkownika

Do艂膮czenie: Pi膮, 05 Wrz 2008, 21:51
Miejscowo艣膰: jPaolia
Ptakuba napisa艂(a):
Spoiler:

1. Pomys艂 - moja ocena 2/5. Pierwsi mieli by najlepiej, ca艂y "艣wiat" dla siebie.
2. Pomys艂 -moja ocena 4+/5. Podoba mi si臋.

Moja posta膰 w Anduinie.

G贸ra
Offline Profil E-mail  

PostWys艂any: Czw, 30 Lip 2009, 17:10 
Pierzasty elf
Awatar u偶ytkownika

Rysownik napisa艂(a):
1. Pomys艂 - moja ocena 2/5. Pierwsi mieli by najlepiej, ca艂y "艣wiat" dla siebie.

Raczej nie - bo przyjmujemy 偶e to by艂oby co艣 jak wsp贸lne pisanie opowiadania... A po co w pierwszym rozdziale, podczas dziwnej akcji w jakiej艣 np. zapomnianej przez 艣wiat wiosce opisywa膰 ca艂y 艣wiat? Raczej opisywa艂o by si臋 po kolei, zale偶nie od tego, jak toczy si臋 akcja, tylko to co potrzebne. Za艂贸偶my, 偶e pojawia si臋 w "opowiadaniu" jaki艣 elf - wtedy osoba, kt贸ra go wprowadza, mo偶e opisa膰 jego wygl膮d, jakie艣 lu藕ne informacje o elfach, ale i tak nie opisuje od razu ca艂ej rasy, bo po co? W ten spos贸b nast臋pny mia艂by swobod臋, bo jakie艣 informacje mog艂yby wyp艂yn膮膰 z dialog贸w itp. Im wi臋cej pracy w艂o偶ysz (im bardziej si臋 rozpiszesz) tym oczywi艣cie wi臋cej jest od ciebie, ale nale偶a艂oby wprowadzi膰 zasad臋, 偶eby nie pisa膰 na si艂臋, tylko po to, 偶eby opisa膰 艣wiat.

G贸ra
Offline Profil E-mail  

PostWys艂any: Czw, 30 Lip 2009, 17:13 
K艂uk艂ak
Awatar u偶ytkownika

Do艂膮czenie: Pi膮, 05 Wrz 2008, 21:51
Miejscowo艣膰: jPaolia
Ptakuba napisa艂(a):
Rysownik napisa艂(a):

Raczej nie - bo przyjmujemy 偶e to by艂oby co艣 jak wsp贸lne pisanie opowiadania... A po co w pierwszym rozdziale, podczas dziwnej akcji w jakiej艣 np. zapomnianej przez 艣wiat wiosce opisywa膰 ca艂y 艣wiat? Raczej opisywa艂o by si臋 po kolei, zale偶nie od tego, jak toczy si臋 akcja, tylko to co potrzebne. Za艂贸偶my, 偶e pojawia si臋 w "opowiadaniu" jaki艣 elf - wtedy osoba, kt贸ra go wprowadza, mo偶e opisa膰 jego wygl膮d, jakie艣 lu藕ne informacje o elfach, ale i tak nie opisuje od razu ca艂ej rasy, bo po co? W ten spos贸b nast臋pny mia艂by swobod臋, bo jakie艣 informacje mog艂yby wyp艂yn膮膰 z dialog贸w itp. Im wi臋cej pracy w艂o偶ysz (im bardziej si臋 rozpiszesz) tym oczywi艣cie wi臋cej jest od ciebie, ale nale偶a艂oby wprowadzi膰 zasad臋, 偶eby nie pisa膰 na si艂臋, tylko po to, 偶eby opisa膰 艣wiat.

Idea s艂uszna, ale nie wiem czy realistyczna.
Wola艂bym na pocz膮tku wprowadzi膰 drugi pomys艂, potem mo偶e pierwszy.

Moja posta膰 w Anduinie.

G贸ra
Offline Profil E-mail  

PostWys艂any: Czw, 30 Lip 2009, 18:29 
Pierzasty elf
Awatar u偶ytkownika

Kolejno艣膰 to rzecz absolutnie mi zwisaj膮ca :P

G贸ra
Offline Profil E-mail  

PostWys艂any: Pi膮, 31 Lip 2009, 19:22 
Gospodarz W艂oski
Awatar u偶ytkownika

Do艂膮czenie: Pon, 29 Pa藕 2007, 12:58
Miejscowo艣膰: Z艂oty Stok
Chyba ka偶dy wie, 偶e mo偶e dawa膰 wszystko co chce do redaktor贸w i je艣li b臋dzie to mia艂o r臋ce i nogi to znajdzie si臋 na portalu wi臋c nie wiem co to za "nowy" pomys艂 Ptakuba ;)

A pierwszy pomys艂 mi si臋 nie podoba. Nie wiem jaki mia艂o by to sens. Pograc kazdy mo偶e storytellem w wiosce. Kto sobie chce. Opowiadanie pisane przez 20 os贸b nie mia艂o by polotu samego w sobie wi臋c nie wiem jaka ko偶y艣膰 ;)

G贸ra
Offline Profil E-mail  

PostWys艂any: Pi膮, 31 Lip 2009, 20:27 
Br膮zowy Smok
Awatar u偶ytkownika

Do艂膮czenie: 艢ro, 10 Sty 2007, 15:10
Miejscowo艣膰: Szczecin
Rysownik napisa艂(a):
1. - o tym ju偶 chyba m贸wi艂em Idvarowi i Ricowi. Lu藕ny storytelling na forum, w kt贸rym wszyscy gracze razem tworzyliby nowy 艣wiat fantasy. W wypowiedziach tworz膮cych co艣 jak opowiadanie ka偶dy m贸g艂by opisa膰 wszystko wed艂ug w艂asnego wyobra偶enia, o ile co艣 wcze艣niej nie zosta艂o opisane sprzecznie. Ka偶dy mo偶e wzbogaca膰 poprzedni膮 wizj臋. Np. bohaterowie dotarli do las贸w elf贸w - ka偶dy gracz mo偶e opisa膰, gdzie s膮, jak co wygl膮da i prowadzi膰 dalej fabu艂臋.

Jako艣 pow膮tpuje. Ka偶da kolejna wypowied藕 psu艂aby wyobra偶enie poprzednich os贸b i w ko艅cu powsta艂by miszmasz, w kt贸rym ka偶dy lubi艂by tylko to, co sam napisa艂. Do tego by nie by艂o sprzeczno艣ci, ka偶dy gracz musia艂by na bie偶膮co 艣ledzi膰 nowe posty, by mie膰 pewno艣膰, 偶e nie pisze czego艣 sprzecznego z czym艣, co ju偶 by艂o.
Cytuj:
2. - miejsce, kt贸re by艂oby czym艣 w rodzaju biblioteki 艣wiat贸w autorskich. Ka偶dy m贸g艂by wys艂a膰 redaktorowi owej biblioteki swoj膮 wizj臋, a ta trafia艂aby tam jako nowy artyku艂, dost臋pny do poczytania dla wszystkich.

R贸wnie dobrze mo偶na by to robi膰 na forum. Jaki艣 dzia艂 "艣wiaty autorskie" w tw贸rczo艣ci na dzie艅 dobry, a potem by to si臋 rozbudowywa艂o jako艣. Ale jakby co艣 to nie jest nowo艣膰.

G贸ra
Offline Profil E-mail  

PostWys艂any: Wto, 24 Lis 2009, 20:46 
Mieszkaniec
Awatar u偶ytkownika

Do艂膮czenie: Pon, 29 Gru 2008, 13:33
Uo, znowu odkopuj臋 stary temat.
1 - Nie lepiej po prostu za艂o偶y膰 w Tawernie albo Og贸lnych temat "Piszemy opowiadanie"?
2 - Fajnie by艂oby poczyta膰 o czyich艣 艣wiatach...

Bo nie skar偶y si臋 i umiera po cichu"
Dezerter

G贸ra
Offline Profil  

PostWys艂any: Wto, 24 Lis 2009, 21:16 
Pierzasty elf
Awatar u偶ytkownika

1 - takie co艣 zwykle szybko przeradza si臋 w robienie sobie jaj i kompletne "ale sk膮d ja mia艂em wiedzie膰, przecie偶 tego jest tyle stron", na co艣 powa偶niejszego jeden temat nie wystarczy
2 - to ironia czy na serio jest? ;d

G贸ra
Offline Profil E-mail  

PostWys艂any: Pi膮, 27 Lis 2009, 19:19 
Mieszkaniec
Awatar u偶ytkownika

Do艂膮czenie: Pon, 29 Gru 2008, 13:33
1. Hmm, racja.
2. Ca艂kowicie serio.

Bo nie skar偶y si臋 i umiera po cichu"
Dezerter

G贸ra
Offline Profil  

PostWys艂any: Wto, 05 Sty 2010, 16:40 
Pierzasty elf
Awatar u偶ytkownika

To rozkr臋camy t膮 bibliotek臋? Strona g艂贸wna jest martwa, a forum 偶yje g艂贸wnie hydeparkiem, wi臋c przyda艂by si臋 jaki艣 ruch naprz贸d.

G贸ra
Offline Profil E-mail  

PostWys艂any: Nie, 21 Lut 2010, 19:50 
Co do pierwszego - nie wypali. Pr贸bowa艂em kiedy艣 czego艣 podobnego, tyle 偶e w konte艣cie mapy do W3. Najpierw powsta艂o jakie艣 30 r贸偶nych wersji tego samego, a p贸藕niej zwo艂ano w艣ciekle wielk膮 konferencj臋, gdzie po 4 godzinach wrzask贸w wyodr臋bniono jakie艣 jury, czy inn膮 ha艂膮str臋 maj膮c膮 wszystkim zarz膮dza膰. 2 osoby ola艂y kolejk臋, innym nie chcia艂o si臋 czeka膰 X dni... i tyle.

W wszelkiej powa偶niejszej konwencji, pomys艂 jest nierealny. Sprawdzi si臋 tylko w kr贸tkich historyjkach, ot ,,dopisz zdanie". A zreszt膮, to m贸j pomys艂 z艂odzieju. Dawa艂em ci go na GG:
http://innominecredimus.com/forum/index ... 581.0.html

G贸ra

Wy艣wietl posty z poprzednich:  Sortuj wed艂ug  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(贸w) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy to forum: Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w oraz 1 go艣膰

Nie mo偶esz zak艂ada膰 nowych temat贸w na tym forum
Nie mo偶esz odpowiada膰 w tematach na tym forum
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w na tym forum
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w na tym forum
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w na tym forum

Szukaj: