Ruda Punk napisa艂(a):
Bo Szatanowi nie udowodniono fikcyjno艣ci, a czyje艣 uczucia religijne mog艂yby zosta膰 ura偶one tym, 偶e potraktowa艂am Bibli臋 na r贸wni z np. Naruto!
Ja tam nie widz臋 w tym nic z艂ego, to tylko por贸wnanie postaci na podstawie 藕r贸de艂 literackich, kt贸rymi dysponujemy. Nigdzie nie pisa艂a艣, 偶e m贸wimy o postaciach fikcyjnych(bo postaci膮 literack膮 Szatan jak najbardziej jest), wi臋c nie wiem, jak mo偶e to obra偶a膰 czyje艣 uczucia religijne.
Ruda Punk napisa艂(a):
Wsadzi艂am Orochimaru zamiast Paina, bo:a) lepiej go znamb) bardziej go lubi臋c) wydaje mi si臋 on bli偶szy idei "geniusza z艂a",d) Pain by艂 wprawdzie liderem Akatsuki, ale je艣li wierzy膰 spoilerom to
Pain by艂 moim zdaniem bardzo dobrym z艂ym, poza tym od Orochimaru by艂 znacznie silniejszy(wed艂ug mnie by艂 drug膮 najsilniejsz膮 postaci膮 w mandze, po Itachim(a w pewnych sytuacjach mo偶e nawet silniejszy od 艁asicy)), dodatkowo by艂 egocentrykiem i by艂 do艣膰 oryginalny. Faktem jest jednak, 偶e do miana typowego "geniusza z艂a" bardziej pasuje Sannin.
Odno艣nie spoiler贸w:
Aha ju偶 tak, na koniec:
Ruda Punk napisa艂(a):
Bo Szatanowi nie udowodniono fikcyjno艣ci
Generalnie, je偶eli za艂o偶y膰, 偶e Naruto rozgrywa si臋 w 艣wiecie r贸wnoleg艂ym do naszego, to poza pewnymi rzeczami(argh...podej艣cie Kishimoto(tw贸rcy mangi "Naruto") do nauk 艣cis艂ych... powala), kt贸re mo偶na wzi膮膰 za metafory, to mo偶na twierdzi膰, 偶e Naruto r贸wnie偶 nie mo偶na udowodni膰 fikcyjno艣ci. I generalnie "udowadnianie fikcyjno艣ci jest z regu艂y bez sensu", z racji, 偶e cho膰by w tej chwili mog臋 wymy艣li膰 ze trzy teorie, kt贸rych nie da si臋 podwa偶y膰 i nie b臋d膮 musia艂y wspiera膰 si臋 jakimikolwiek metaforami, 偶eby pozosta膰 teoretycznie mo偶liwymi, a i tak nikt nie przyjmie moich rozmy艣la艅 jako dogmatu. Tak wi臋c przyjmowanie czegokolwiek na zasadzie(bo nie udowodniono, 偶e tak nie jest) jest... nieszczeg贸lnie rozs膮dne.
Teraz bardziej "on topic". W zesz艂y weekend sko艅czy艂em ogl膮da膰 pierwsz膮 seri臋 "Digimon"(wspomnienia wracaj膮), czyli "Adventure" i musz臋 powiedzie膰, 偶e ostatni z艂y by艂 do艣膰 interesuj膮cy(dalsza cz臋艣膰 posta(konkretnie nast臋pny "akapit") jest spoilerem).
Tak wi臋c "Last Boss", pot臋偶ny digimon(?... w艂a艣ciwie to do ko艅ca nie wiadomo,czy to by艂 digimon) zwany Apocalymonem(w tym anime jest bardzo wiele nazw zwi膮zanych z chrze艣cija艅stwem), sk艂ada艂 si臋 z... digimon贸w, kt贸re zgin臋艂y w procesie selekcji naturalnej(ca艂y czas m贸wi艂 o sobie w liczbie mnogiej)! W艂a艣nie te "s艂abe" i niezdolne do przystosowania si臋 do zaistnia艂ych warunk贸w digimony po艂膮czy艂y si臋 w jednego z艂ego, kt贸ry chcia艂 艣ci膮gn膮膰 na ca艂y 艣wiat zag艂ad臋, kt贸ra sk膮pa艂a by go w ciemno艣ci, cierpieniu i zmusi艂a do odczuwania b贸lu nie mo偶no艣ci dalszej egzystencji, takiego b贸lu, jaki odczuwa艂 Apocalymon(og贸艂em jednak jego ambicje by艂y dla mnie nieco sztampowe). Kr贸tko m贸wi膮c tutaj to s艂absi zn臋cali si臋 paradoksalnie nad silniejszymi. Pozostali 藕li z pierwszej serii "Digimon" te偶 byli nie藕li: Devimon(do艣膰 sztampowy, ale lubi臋 go艣cia, ocena 5/6), Etemon(samozwa艅czy najsilniejszy digimon na 艣wiecie, nietypowy i lekko sfiksowany, powiedzmy 4,5/6), Myotismon(w japo艅skiej wersji Vamdemon, wygl膮d paskudny, dobrze dobrany seiyuu, wzorowany na wampirze, ale i tak do艣膰 ciekawy, chocia偶, je偶eli chodzi o proporcje cia艂a i sylwetk臋, to designerzy spaprali spraw臋 dog艂臋bnie, ocena...c贸偶 ci臋偶ko oceni膰, z charakteru, ambicji itd. by艂 najlepszy z tej tr贸jki, z drugiej strony zwalony wygl膮d i image dzia艂aj膮 na jego niekorzy艣膰... 4,5/6) byli jeszcze "W艂adcy Ciemno艣ci" i c贸偶 mog臋 o nich powiedzie膰... byli czterej, nawet nie藕li(Piemon by艂 z nich najlepszy) i mimo i偶 seria o nich to tylko dwana艣cie odcink贸w(sic! to daje trzy odcinki na jednego digimon na poziomie mega(poziomy sz艂y jako艣 tak: baby, child, rookie, champion, ultimate i mega(zale偶y od t艂umaczenia)!!!) Mimo to zasiali najwi臋kszy terror, u艣miercili wielu znajomych i przyjaci贸艂 g艂贸wnych bohater贸w i sprawili, 偶e zrobi艂o mi si臋 偶al 艣wiata, w kt贸rym zaprowadzili swe rz膮dy(chocia偶 i tak zna艂em zako艅czenie

). oceny dla "W艂adc贸w Ciemno艣ci" to Metalseadramon - 4/6(pot臋偶na, bezwzgl臋dna bestyja, dziki kr贸l morza ze wspania艂ym seiyuu); Pinocchimon(aka Puppetmon) - 2,5... mo偶e nawet 2/6(s艂abiutko, kolejny psychopata, kt贸ry lubi si臋 bawi膰 z ofiar膮 zanim j膮 zabije... chory umys艂owo, obl膮kany, na ko艅cu udowodniono mu, 偶e si臋 myli艂, przyja藕艅 jest najwa偶niejsza, on nie ma przyjaci贸艂 i w艂a艣nie dlatego dostanie po du... po twarzy dostanie

, to ju偶 by艂o); Mugendramon(aka Machinedramon) ocena w sumie taka jak u delikwenta powy偶ej... m贸g艂 by膰 lepszy(bo o to nietrudno) ale ma艂o go pokazywali, wywnioskowa艂em tylko, 偶e by艂 maszynk膮 do zabijania nastawion膮 na eksterminacj臋 g艂贸wnych bohater贸w, pokazali go par臋 razy, po czym okaza艂 si臋 by膰 cieniakiem, kt贸rego Wargreymon mia艂 na hita

... ocena 2/6, bez taryfy ulgowej(no, jaki艣 beznadziejny, to on nie by艂, bez przesady, po prostu, robi艂 wra偶enie "b臋d膮cego, aby by膰")' last but not least... Piedmon (m贸j faworyt z tej czw贸rki) zimny, wyrachowany, spokojny, cyniczny, design troch臋 skopany, ale nie przeszkadza艂o mi to tak jak u Myotismona. Kiedy pierwszy raz go zobaczy艂em, by艂em pewien, 偶e co chwila b臋dzie wybucha艂 salwami 艣miechu jak czubek i 偶e jego seiyuu b臋dzie do艣膰 m艂ody m臋偶czyzna z g艂osem jak Tom Hulce. Tymczasem dosta艂em posta膰, kt贸ra prawie ca艂y czas spokojnie chodzi, jego seiyuu by艂 starszy m臋偶czyzna o lekko chropowatym g艂osie... c贸偶 bardzo dobry, na 5/6 nie zas艂u偶y艂(za ma艂o go by艂o), ale 4,5/6? Czemu nie?
W sumie "geniusze z艂a" z "Digimon" nawet mi pasowali, mo偶e sza艂u nie robili, ale co poniekt贸rzy mieli potencja艂(problemem przy takiej ilo艣ci wrog贸w jest fakt, 偶e nawet przy 54 odcinkach tej serii, nie da艂o rady porz膮dnie ich om贸wi膰, a niekiedy nawet przedstawi膰! Ostatecznie najwi臋cej czasu mia艂
To tyle, obawiam si臋 tylko, 偶e najwi臋ksza cz臋艣膰 mojego posta to "pole minowe" nafaszerowane spoilerami. Jako艣 prze偶yjecie ^^'.
Edit: Ups! Nauczy艂em si臋, 偶e robienie spoilera w spoilerze sko艅czy si臋 rozsadzeniem tekstu

.