W sumie obieca艂em recenzj臋, ale 偶e od tych roi si臋 w internecie (a sam zreszt膮 nie umiem ich dobrze pisa膰 xD) to po prostu podziel臋 si臋 swoj膮 opini膮 na temat filmu. Bo to film, o kt贸rym mo偶na dyskutowa膰 d艂ugo...
Og贸lnie posypi膮 si臋 spoilery, wi臋c zamiast wstawia膰 co chwil臋 komend臋 spoiler, to po prostu je艣li kto艣 nie ogl膮da艂, to niech wstrzyma si臋 z czytaniem. Og贸lnie Avatar to film ARCY, ale jedynie pod niekt贸rymi wzgl臋dami.
Na pewno mistrzostwo je艣li chodzi o efekty specjalne. Mo偶e nie mia艂em tej przyjemno艣ci podziwia膰 go w IMAXie, ale seans 3D w multikinie wystarczy艂, by do ko艅ca dnia by膰 pod wra偶eniem pi臋kna Pandory. Planeta zosta艂a dopracowana w ka偶dym szczeg贸le. Bogactwo i pomys艂owo艣膰 flory i fauny jest niesamowite. Uda艂o im si臋 stworzy膰 ekosystem, kt贸ry z jednej strony ma sens, a z drugiej zachwyca sw膮 innowacyjno艣ci膮, a przy okazji daje nam wra偶enie czego艣 obcego. Stworzenia oparte na 6 ko艅czynach, gigantyczne drzewa, innowacyjna ro艣linno艣膰, wszystko pi臋knie 艣wi臋c膮ce w nocy. Pierwsze wra偶enia s膮 niesamowite.
Niestety potem zaczyna si臋 to troch臋 krzaczy膰. Bo paradoksalnie najbardziej niepasuj膮cym do tego 艣rodowiska stworzeniem s膮 Na'vi. Podczas, gdy ka偶de zwierze w 艣wiecie jest jedyne w swoim rodzaju, Na'vi to nic innego jak wysocy, niebiescy ludzie o troch臋 kotowatej mordzie, z ogonem i wtyczk膮 usb w warkoczu. Co ciekawe podczas gdy wszystkie inne stworzenia na Pandorze oparte s膮 na 6 ko艅czynach, Na'vi maj膮 ich "tylko" 4

. Wiem, 偶e to taki wym贸g i inaczej przedstawieni byliby zwyczajnie nieatrakcyjni, ale mimo wszystko jest w tym pewna niekonsekwencja.
Dziwi mnie te偶 ca艂a ta idea 艂膮czenia si臋 umys艂贸w poprzez te mackowe kabelki

. Og贸lnie pomys艂 艣wietny. Genialnie by艂oby tak dorwa膰 tego ich pterodaktyla, pod艂膮czy膰 si臋 pod niego i lata膰 steruj膮c my艣lami jego lotem. To 艣wietnie rozpala wyobra藕nie.
Ale po jakim艣 czasie wzi臋艂a mnie my艣l "jaki to ma sens?". Bo nie mog臋 oprze膰 si臋 wra偶eniu, 偶e ca艂y ten system istnieje wy艂膮cznie dla przyjemno艣ci i u偶ytku Na'vich. Niestety w filmie ma艂o by艂o powiedziane na temat tych po艂膮cze艅 (one mia艂y jak膮艣 nazw臋, co nie?). Ciekawi mnie czy inne stworzenia r贸wnie偶 艂膮cz膮 si臋 w ten spos贸b z innymi, a je艣li tak to po co i co z tego maj膮? Dlaczego przy pod艂膮czeniu to w艂a艣nie Na'vi wydaj膮 polecania stworzeniom, a nie na odwr贸t? Wi臋kszo艣膰 zwierz膮t mia艂a po dwa porty dla pod艂膮czenia Na'vi

. Na'vi wydaj膮 si臋 mie膰 tylko w warkoczu, ale odnosze te偶 wra偶enie, 偶e drugi kabel maj膮 w ogonie. Je艣li tak, to czy mog膮 si臋 pod艂膮czy膰 do dw贸ch stworze艅 na raz? xD Albo dwoma do jednego? Kurcze, pyta艅 jest bez liku i chyba odpowiedzi na nie nie znajd臋, ale og贸lnie mora艂 z tego wymy艣lili艣my z kumplami taki:

Wracaj膮c do efekt贸w specjalnych, to chyba 偶aden film nie zapewni艂 mi jeszcze tylu wra偶e艅. By艂o cudnie. 3D, krajobrazy, natura, walki. Sceny bitew by艂y wspania艂e, a szczeg贸lno艣ci wybuchy. Tutaj na pochwa艂臋 zas艂uguje ud藕wi臋kowienie. D藕wi臋k wybuch贸w dos艂ownie wbija艂 w fotel. Ten film po prostu trzeba obejrze膰 w kinie.
Jedno te偶 musz臋 przyzna膰. Avatar to w 200% EPIC. Wszystko, co wida膰 na ekranie, jest cudowne, majestatyczne, pot臋偶ne i niesamowite. Nie m贸wi臋 tu tylko o przyrodzie i Na'vich (kt贸rzy swoj膮 drog膮 nie przypadli mi a偶 tak bardzo do gustu), ale i o ludziach, ich broniach, pojazdach i technologii. Mechy by艂y genialne. Pu艂kownik wymiata艂. W og贸le najbardziej epick膮 scen膮 by艂o, gdy wyskoczy艂 w swoim mechu z eksploduj膮cego statku. W tym momencie go艣膰 wyrobi艂 300% epicko艣ci

.
Ale i tak za najlepsz膮 scen臋 uwa偶am moment, gdy na ekranie by艂o wida膰 ca艂膮 flot臋 statk贸w i helikopter贸w ludzi lec膮c膮 do ataku. Ci臋偶ko opisa膰 wra偶enie, jakie na mnie zrobi艂a.
By jednak nie by艂o tak s艂odko. Fabu艂a... Psioczono o niej ju偶 wiele, ale to by艂o od razu wida膰, i偶 nie jest ona mocn膮 stron膮 filmu. Rzeczywi艣cie to taki Pocahontas w klimatach sci-fi. Chocia偶 mi osobi艣cie film przypomina艂 animacj臋, kt贸ra wesz艂a do kin kilka miesi臋cy temu.
Battle for Terra. Podobne, co nie?
Ale og贸lnie to film polecam ka偶demu. Nie dla fabu艂y, ale dla efekt贸w. Dla czego艣 takiego warto i艣膰 do kina

.