Wbrew pozorom to nie jest 偶aden spam, ani temat do wypisywania 艣miesznych sytuacji z gier. Nazwa tematu to skr贸t od "League of Legends", darmowej* gry, kt贸ra powsta艂a na podstawie koncepcji mapy DoTA z "Warcrafta 3".
Zaczn臋 od wyja艣nienia og贸lnego konceptu rozgrywki.
Koncepcja polega na tym, 偶e s膮 dwie strony konfliktu. Jedna ma swoj膮 siedzib臋 w prawym g贸rnym rogu mapy, a druga w lewym dolnym. Celem gry jest zniszczenie centralnego budynku w bazie przeciwnika i nie dopuszczenie, 偶eby przeciwnik uczyni艂 to z naszym. W tym celu obie strony konfliktu wysy艂aj膮 wojska, 偶eby si艂膮 docieka膰 swoich praw i racji(odkrywcze!). Jednak gdzie tu rola graczy? Gracze(liczba mnoga, bo jest to gra multiplayer i chocia偶 samemu te偶 da rad臋 gra膰, to jest to znacznie mniej interesuj膮ce) tworz膮 swoje profile "summoner贸w" w lidze i prowadz膮 do boju "champion贸w" tzn. bohater贸w, kt贸rzy na pocz膮tku s膮 silniejsi ni偶 "creepy" (czyli zwykli 偶o艂nierze), a p贸藕niej mog膮 ju偶 aspirowa膰 do miana p贸艂bog贸w

. Bohater贸w rozwijamy na dwa sposoby zdobywamy pieni膮dze i do艣wiadczenie. Zdobywaj膮c do艣wiadczenie "lewelapujemy", co pozwala nam rozwin膮膰 jedn膮 z czterech(niezupe艂nie, je偶eli ca艂y czas pakujemy w jedn膮 zdolno艣膰 to po podwy偶szeniu jej na, przyk艂adowo, drugi poziom b臋dziemy musieli zainwestowa膰 w co艣 innego, ponadto "ulti"(ultimate, czwarta, ostateczna i z regu艂y najpot臋偶niejsza zdolno艣膰 bohatera mo偶emy rozwin膮膰 tylko po osi膮gni臋ciu konkretnych poziom贸w) umiej臋tno艣ci bohatera. Druga droga to z艂oto, kt贸re dostajemy za zabijanie hord wrog贸w i nieprzyjacielskich champion贸w. Z艂oto mo偶emy wyda膰 na artefakty, kt贸re w znaczny spos贸b potrafi膮 usprawni膰 naszego bohatera. Najlepsze przedmioty sk艂ada si臋 ze s艂abszych. Przyk艂adowo "Malady"(
artefakt zwi臋kszaj膮cy szybko艣膰 ataku, sprawiaj膮cy, 偶e 15% obra偶e艅 jakie zadamy wraca regeneruje nam punkty 偶ycia(dziwnie to napisa艂em, w ka偶dym razie zadajemy sto punkt贸w obra偶e艅, a zyskujemy 15 P呕), a tak偶e sprawia, 偶e wrogi bohater trafiony przez nas otrzymuje dodatkowe obra偶enia od wszystkich bohater贸w z naszej dru偶yny(przez kilka sekund)) "sk艂adamy" z dw贸ch sztylet贸w (po
425 ka偶dy, zwi臋kszaj膮 tempo ataku) i wampirycznego ber艂a (
425 z艂ota, daje nam mo偶liwo艣膰 wykradania punkt贸w wytrzyma艂o艣ci przeciwnika) potem dop艂acamy jeszcze 600 gp, 偶eby nasze trzy przedmioty sta艂y si臋 d艂ugo wyczekiwanym artefaktem.
Przede wszystkim jednak, jest to gra dru偶ynowa i najfajniej si臋 gra z koleg膮(ja gram z Keltasem, otwieramy drzwi do naszych pokoi i porozumiewamy si臋 "metod膮 krzykow膮"). Swoj膮 drog膮 uwielbiam noob贸w, kt贸rzy w p贸藕nym stadium gry sami wychodz膮 z lasu ko艂o wrogiej bazy, gin膮 po kilkunastu sekundach od zmasowanego ataku drugiej dru偶yny, po czym krzycz膮: "OMG! 3vs1!!!!!!! Noobs!!!111oneoneone". Teraz odno艣nie "darmowo艣ci"(nie bez powodu postawi艂em, przy niej gwiazdk臋). Gra jest darmowa, ale pocz膮tkowo nie mamy odblokowanych 偶adnych bohater贸w, run itd. Mo偶emy korzysta膰 tylko z tych paru champion贸w, kt贸rych akurat udost臋pniaj膮 tw贸rcy(bohater贸w 艂膮cznie jest
45 jednak w danym tygodniu mo偶na gra膰 tylko kilkoma, chyba 偶e kogo艣 odblokujemy). Aby odblokowa膰 bohater贸w s膮 dwa sposoby. Pierwszy polega na graniu, graniu i graniu, dzi臋ki czemu zdobywamy punkty, kt贸rych potem u偶ywamy do wykupu(przesadzam z ilo艣ci膮 tego "gramy" ja po 4 rozgrywkach we wtorek zdoby艂em oko艂o tysi膮c punkt贸w, najta艅si bohaterowie kosztuj膮
450). Drugi spos贸b to zap艂aci膰 i odblokowa膰 sobie bohater贸w za
Riot Points, kt贸re otrzymamy za prawdziwe pieni膮dze.
Jest jedna rzecz, kt贸r膮 mo偶na kupi膰 tylko za Riot Points, s膮 to nowe skiny bohater贸w(sporo ostatnio jest takich zwi膮zanych z Igrzyskami Olimpijskimi, btw. dzi臋ki temu dowiedzia艂em si臋, 偶e s膮 jakie艣 igrzyska
).Przy okazji porusz臋 kwesti臋 audiowizualnej oprawy tytu艂u. Jest 艂adnie, kolorowo i bajkowo, aczkolwiek nie ka偶demu musi taki styl odpowiada膰, jak te偶 nie wszystkim spodobaj膮 si臋 niekt贸re efekty(kojarz膮 mi si臋 z japo艅skimi mordobiciami, ale nie wiem czemu).
Og贸艂em nie ma sensu, 偶ebym bardziej si臋 rozpisywa艂. Ka偶dy mo偶e zobaczy膰 co艣 wi臋cej o tej grze
tutaj!, a przede wszystkim najlepiej samemu si臋 przekona膰 "z czym to si臋 je". Moim zdaniem jest to interesuj膮cy tytu艂, wart po艣wi臋cenia mu swojej uwagi i czasu(co nie zmienia faktu, 偶e gra艂em ma艂o, bo mam ostatnio deficyt czasu).
Edit: Wybaczcie wprowadzenie w b艂膮d, par臋 rzeczy sprostuj臋. Gra艂em ju偶 sporo(gra jest niesamowicie uzale偶niaj膮ca) i oczywi艣cie orientuj臋 si臋 w tych wszystkich sprawach znacznie lepiej.
Poprawione, zmienione i dodane kawa艂ki zaznacz臋
fioletowym kolorkiem.
Og贸lnie jak tak patrz臋, to ten post naprawd臋 dziwnie wygl膮da, jednak wierzcie mi. Naprawd臋 nie艂atwo mi wyt艂umaczy膰 zasady tej 艣wietnej(nie gram w nic innego(kiedy w og贸le gram)) gry.
Dodam jeszcze, 偶e wszelkie dane w stylu ilo艣膰 bohater贸w, ceny przedmiot贸w itd. s膮 nieaktualne, bo gra jest ci膮gle rozwijana i ilo艣膰 bohater贸w ro艣nie w zastraszaj膮cym tempie. Pr贸cz tego ta gra rz膮dzi, przez ponad miesi膮c nie wchodzi艂em na Anduin臋, bo by艂em tak zaj臋ty graniem w ni膮(no i jeszcze szko艂a robi艂a swoje...)